Helyszín:

Ha egy darab jól megválasztott növényt vagy akár egy kompozíciót szeretnénk elhelyezni valahova, két lehetőség van. Vagy már beleszerettünk egybe, akkor a neki megfelelő helyet kell megkeresnünk. Vagy magát a helyet találtuk meg és szeretnénk az oda illő és magát jól érző örökzöldeket megtalálni.

Mindkét esetben szem előtt kell tartani, hogy a helyszínünk napos vagy inkább árnyékos, a hely mérete, használati funkciója, szélvédettsége.

A helyszín tájolása már nagy segítséget nyújt, viszont koránt sem elegendő. Érdemes megvizsgálni a helyi adottságokat is. Egy északi terasz is lehet tűzőnapos vagy akár egy déli tájolású szaletli is lehet igen sötét. A kiválasztott helyet egyrészről saját adottságait másfelől közvetlen környezetét vegyük figyelembe. Ezek lehetnek nagy fák vagy akár egy szomszéd épület is ami alakíthatja a helyi adottságokat. Ami még fontos lehet, hogy a helyet minél jobban pontosítsuk ahova szeretnénk növényeket helyezni, mivel egy napos teraszon egész a falnak tolt kompozíció lehet egész nap árnyékban lesz. Ez lehet előny is, viszont egy tűző napot kedvelő növény nem biztos, hogy hálás lesz.

Ezek mellett érdemes statikailag is megvizsgálni a helyet. Ha csak pár kisebb növényt szeretnénk, valószínűleg bírni fogja a terasz terhelése. Amennyiben egy nagyobb teraszt szeretnénk vagy kisebb teraszunkra nagyobb vagy több növényt érdemes lehet egy szakember véleményét kikérni. A  föld víz megtartó képességet nagy súlyt tud gyorsan felvenni, ami lehet problémákat okozhat, illetve a növények fejlődése is évek alatt plusz súlyt vonhat maga után.

Ha ezek teljesültek érdemes a helyszínt egy olyan megvilágításba rakni, hogy mi a funkciója. Mit szoktunk ott csinálni. Milyen használati tárgyak vannak amiket szoktunk használni, vagy akár a közel jövőben szeretnénk oda tenni-venni. Szemrevételezve a funkciót kihasználtságot  egyből szembe tűnő lesz, hogy a kávézás közben csodált kedvenc nagy fa elé nem szeretnénk be tenni egy méretes tuját, vagy a közlekedésre használt út mellé nem érdemes egy nagy belógó levelű örökzöldet tenni.

 

Növények kiválasztása:

A kiválasztott és már felmért helyszín adottságaihoz válasszuk növényeinket kompozíciónkat.

Gondolnunk kell viszont azért a jövőre is, mivel ezek a növények is nőnek. A növényeinket a kaspós tartáshoz válogatjuk és hogy minél tovább lehessen benne tartani őket, ezért lassú növekedésű fajtákat értékesítünk. Ennek ellenére pár év alatt azért ezek is megtudnak nőni. Amit bele kell majd számolni a hely pontos választásában. Viszont megfelelő metszéssel azért ezen is lehet alakítani.

Ha saját magunk által összeállított kompozíciót szeretnénk vásárolni érdemes elindulni pár alap össze állítás mentén amivel megfelelő hatást érhetünk el.

Ha letisztult és kellemes hatást szeretnénk elérni, inkább egy fajta növényt válasszunk. Akár mondjuk egy kis teraszra pár darab gömb tuját. Nem lesz harsány mégis a növények által keltett kellemes érzés érvényesülni fog.

Ezt fokozva lehet több egy fajta növényünk, és egy kiválasztott általában magasabb és más levélzettel rendelkező örökzöldünk. Ezt egy focus pontra helyezve, ahol mindig szem előtt van dobhatjuk fel a helyszínünk attitűdjét.

Ha valaki letisztult és kellemes érzés szeretne ezek az alapok. Viszont aki szereti a változatos harsány buja össze állításokat azoknak a levelek színek játékának a képzelete szabhat csak határt. Lényeg, hogy az elérni kívánt cél legyen meg.

A kompozícióknál tehát a növények levélzete, a színe és a mérete is fontos. Letisztult, de érdekes hatást tudnak kelteni az azonos fajtájú növények másképp metszett vagy akár törzsre oltott együttesei is.

Illetve a növények választásánál még vegyük számba, hogy az adott növénynek milyen igényi vannak. Szüksége van folyamatos növényvédelmi ellátásra vagy akár sűrűbb metszésre.

A környezetre is tudunk vele hatást gyakorolni, azzal ha mondjuk egy sötétebb helyre világosabb levelű növényzetet választunk, vagy világosra sötétebb mélyebb zöld levélzetet helyezünk.

 

Kaspó választás:

A kaspókat virágcserepeket úgy választjuk, hogy a növényeknek évekig megfelelő legyen. És természetesen a kültéri használatnak maximálisan megfelelő.

Ezek mellett koránt sincs vége, mivel a nővényeknek megfelelő viszont a helyi adottságokhoz és a nekünk tetszőt még ki kell választani.

Itt is néhány alapelven tudunk elindulni. Érdemes megvizsgálni a környezetet a hely stílusát. Ez már egy nagyon jó támpont. Következő lépésben a burkolatot megnézni, hogy milyen színű milyen anyagú. Ha a közvetlen közelben házfal vagy bármilyen fal van annak a színét.  

Itt is rengeteg variáció lehetséges. Érdemes megvizsgálni akár egy-egy képet ami hasonló mint amit szeretnénk elérni, hogy könnyebb legyen a választás.

De adunk is pár támpontot:

Ha a szeretnénk, hogy a növényünk domináljon a kaspóba, mindenképp a környezetbe bele illő színvilágú közel azonos színű vagy bele olvadó színű edényket érdemes választani.

Ha a kaspót szeretnénk, hogy kitünjön, törekedjünk hogy a növényzet egyhangúbb azonos vagy hasonló fajták legyenek.

A kaspó anyaga is döntő szerepet játszhat. Egy műanyag kaspó bele illhet egy modern letisztult környezetbe. Viszont egy agyag cserép nagyon jól hozza a mediterrán hangulatot, de egy angol kertbe is szépen mutathat. Az anyagokat úgy is választhatjuk, hogy a természetes hatást keltő edényeket fa vagy fahatású burkolathoz, a kővel burkolt helyekhez pedig betonhatású kaspót választunk. Vagy pont, hogy a kontraszthatásra alapozzunk designunk fő vonalát. 

A több fajta kaspóval való játékot nehéz össze hozni, annak ellenére hogy nagyob ütős kompozíció lehet belőle. Az ugyanolyan színű viszont egy-egy kiemelt más struktúrájú edény egy lágyabb össze állítás. Lehet továbbá hasonló színben más formájú vagy méterű edényekkel is variálni. Ezek mind apróbb eltérések amik nagyon változatossá tehetik a kompozíciónkat, de itt is figyelemmel kell kísérni a környezetet és a célt. Ami már kicsit bonyolultabb az ha más színű edényeket variálunk. Az alap és könnyebb kompozíció az ha egy a környezettel harmonizáló színű és struktúrájú kaspó együttesbe illesztünk be egy-egy eltérő színűt. Ez is lehet harmonikus, ha mindkét szín jól választott, az eltérő szín is jól bele illik a környezetbe és esetleg több helyen is megjelenik más bútor vagy építészeti elemben. Azt viszont szem előtt kell tartani, hogy a fókuszpontot irányítani fogja az eltérő szín. Ez lehet előny is, vagy egy pontot a kiválasztott helyen még jobban ki tudunk emelni.

Az edények színét választhatjuk olyan szempontból is, hogy egy hely túl sötét. Ez nem csak fényre értendő hanem összképre is. Ebben az esetben választhatunk egy világos színű kaspót. Így elérhetjük, hogy világosabb legyen, vagy még jobban kiemelt egy helyszín. És ugyan ez lehet pont  fordítva, világos környezetbe sötétebb kaspó. 

 

Öntözés:

Az edénybe tartott növényeket sűrűbben kell öntöznünk, mivel a gyökér zóna kisebb helyen van és az edényben lévő föld is hamarabb szárad mint általában a kertbe ültetett társaik. Ha ki helyeztük végleges helyére növényünket vagy kompozíciónkat érdemes egyben és  külön-külön is megvizsgálni őket. Tudnunk kell előre, hogy éri e az eső őket vagy sem és ha igen akkor mindegyiket vagy a falnál lévő pinus esetleg nem kap. Ez azért fontos, mert hogyha esik az eső lehet akkor is kell öntöznünk nincs mentség. 

Ha esetleg olyan helyen vannak, hogy éri az eső, akkor is tudnunk kell, hogy ugyan egy kertben jó ideig nem szükséges az évszaknak, megfelelően viszont a kaspósoknál figyelni kell és előbb szükség lesz egy alapos öntözésre.

Hogy mikor és mennyit szükséges ezt inkább tapasztalat alapján lehet a legjobban belőni. Az örökzöldek sajnos már elég későn jeleznek, hogy szomjasak. De azért odafigyeléssel könnyen tarthatók.

Hogy mennyi ideig bírja az függ a kaspó méretétől és az időjárástól, illetve a növény méretétől fajtájától. Jó kiindulás lehet ha mondjuk bevezetünk egy két három napos locsolást. Ezt tavasztól őszig és ahogy megyünk bele a forró nyárba kezdjük sűrűbbé tenni. A nyári forróságban előfordulhat a napi vagy akár a napi kétszeri öntözés is. És ahogy megyünk vissza a hűvösebb időkbe csökkenthetjük vissza. Jó módszer ha az ujjunkkal bele nyúlunk a földbe és 3-4 cm-en még nedves akkor van elég víz. De használhatunk egy fa pálcát, az is jól jelezheti.

A földkeverékünk egy speciális örökzöld földkeverék, ami az edényes tartáshoz a legjobb. Különböző anyagok megfelelő keverékével dolgozunk, hogy a növényeknek a legjobb legyen. Ebbe bele tartozik az is, hogy a vízmegtartása jobb mint egy átlagos virágföld. 

Figyeljünk rá, hogy teljesen sose száradjon ki a földünk, mert a tőzeg tartalma miatt újra öntözés esetén nehezebben veszi fel a vizet, inkább csak át folyik rajta. Ha mégis megtörténik és a növényünknek nem esik baja, öntözzük meg jó alaposan. A legjobb ilyenkor ha egy edénybe bele rakjuk áztatni. Nagyobb kaspóknál ez nehezen kivitelezhető, ilyenkor az átlagos öntözési mennyiségünknél jóval többet kell vissza pótolni és elosztva több alakalomra egy más után többszöri öntözéssel pótolni. Így a tőzeg visszanyeri eredeti ruganyosságát és a talajszerkezet egyensúlya vissza áll.

Az edénybe tartott nővényeknél fontos, hogy a tél folyamán se hagyjuk magukra. Ilyenkor nem szükséges 2-3 naponta locsolni, ilyenkor kevesebb a vízfelvétel. Viszont enyhébb időben amikor nem fagy gondoljunk rájuk és havonta egyszer kapjon egy kis öntözést.

Szerencsére, ha nincs mindig időnk vagy szeretnénk kényelmesebbé tenni a kaspós tartást van megoldás az öntözés megkönnyítésére. Ez lehet egy komoly automatizált rendszer kiépítése is vagy a meglévő bővítése, de egy alap szettel is könnyen kiválthatjuk a folyamatos öntözést. Ha van már egy csapunk, az egy nagyon jó ki indulási pont. Erre vehetünk egy elemes automatikát. A hely függvényében és a növények számával kalkulálva elegendő csövet idomot és beszúrós öntöző fejet. Az össze szerelése nem túl bonyolult, de azért pontos adatokkal és a növények vízigényével kérjük ki egy szakember véleményét. Egy komolyabb mágnesszelepes rendszer kiépítése már biztosan avatott kezeket igényel. Vagy amennyiben már meglévő automatizált rendszer van és azt szeretné bővíteni érdemes szakembert felkeresni. Mivel sok apró tényező lehet, ami későbbiekben akár nagyobb problémát eredményezhet.

 

Ápolási tanácsok:

Annak ellenére, hogy több örökzöld fajta van, aminek a tartása különösebb szakmai tapasztalatot nem igényel, azért odafigyelést mindenképp. A tápanyag ellátottság például az egyik ilyen. A növényeknél tápanyag felvételnél fontos megjegyezni, hogy ha kevés víz áll rendelkezésre, ugyan úgy kialakulhatnak hiánybetegségek. Először ezt ellenőrizzük. Ha ezzel minden rendben akkor érdemes különböző tápanyagutánpótlásba bele kezdeni. Legjobb, ha inkább megelőzzük a problémát előre gondolkodunk. Egy jól beállított tápanyagutánpótlással nem lehet probléma. Több opció is rendelkezésre áll, lombműtrágya vagy granulált formátumú is. Lényeg, hogy a növényünket kielégítse. Így figyelni kell, hogy az adott kijuttatott műtrágya milyen hosszan hat, és annak megfelelően ismételni. Fontos, hogy a kijuttatott szer inkább egy össze állítás legyen. Legjobb, ha külön örökzöldeknek készült készítményeket használunk. Így biztosak lehetünk benne, hogy miden tápanyagból megfelelő mennyiséget kap.  Ha ezekre oda figyelünk nem csak esztétikailag kapunk gyönyörű egészséges növényeket, hanem ellenállóbbak is lesznek az időjárásnak és a kártevőknek is. A mi általunk használt földkeverék egy szezonra előre tartalmaz elegendő tápanyagot.

 

Ha a növényünket megfelelő helyen, elegendő vízzel és tápanyaggal tartjuk, jóval kevesebb esélyünk lesz, hogy kártevő jelenjen meg. De ha mégis előfordul, fényképezzük le és a kép segítségével szakembertől vagy a helyi gazdaboltba, kereskedésben kérjünk segítséget. Mivel ezek a növények jóval közelebb vannak hozzánk mint a kert többi lakója figyeljünk oda, hogy milyen szert mikor és hogyan használunk. Tartsuk be szigorúbban a felhasználási szabályokat. Akár használhatunk bio készítményeket vagy egy két házi praktika is megoldást jelenthet.

 

A tartóedényekben lévő földre is érdemes oda figyelni. Első időben csak annyira, hogy megfellő mennyiség álljon a növény rendelkezésére. Ha bármi történik és kevesebb van benn vagy a növény felső gyökerei látszódnak pótoljuk. Vásárlást követő második éveben viszont érdemes megvizsgálni milyen állapotban van a talajunk vagy a növényünknek elegendő e a rendelkezésre álló edény mérete.

Érdemes 2 évente frissíteni a földet, meghálálja a növényünk. Ezt örökzöldek esetében végezzük tavasszal amikor látjuk, hogy kezd megindul. Fontos, hogy a gyökerek ne kapjanak levegőt mert a benne lévő baktériumok meghalhatnak, amit a növényünk nem tud újra termelni, ezért óvatosan egy nagyobb földlabdával szedjük ki és helyezzük vissza az edénybe.

 

A tél folyamán érdemes lehet védekezni a fagyás ellen. Főleg a kisebb növények vagy az érzékenyebb fajtákra figyeljünk oda. A téli védekezés egyszerű, még akár design-os is lehet. A lényege, hogy szellőző anyagot használjunk. Tekerjük be vele a kaspónkat és erősítsük rá akár körbe kötve egy spárgával vagy bármivel. Lényeg, hogy a szél ne tudja leszedni róla. Az anyag lehet jutazsák vagy fátyolfólia is. Bebugyolálva utána tehetünk rá akár dekorokat is így is ünnepnek megfelelően.  A mostani enyhébb teleknél akár elegendő lehet egy szélvédettebb helyre átrakni őket, de így azért fent áll a veszélye, hogy károsodhatnak.